Privacitat

La tecnologia facilita que avancin radicalment les nostres llibertats, però alhora està fent possible una invasió de la privacitat sense precedents. Les lleis nacionals i internacionals han d’actualitzar-se en relació a les noves necessitats creades amb les tecnologies digitals. El respecte a l’autonomia dels individus, a les comunicacions privades, i al dret a la lliure associació de les persones, s’han d’equilibrar amb la necessitat de complir les lleis vigents. Diverses organitzacions a nivell mundial lluiten als jutjats i als seus respectius Parlaments per a expandir al món digital el nostre dret a la privacitat, i treballen per desenvolupar tecnologies que fomentin la seva protecció.

El nostre telèfon intel·ligent ens manté en contacte amb les nostres famílies i amics, però també fa més fàcil que les agències de seguretat facin seguiment de la nostra ubicació.

Les nostres cerques sobre informació mèdica podrien semblar un secret entre nosaltres i el nostre cercador, però corporacions com Google estan creant un tresor fet a base d’informació personal, registrant tota la nostra activitat en línia, i fent-la potencialment disponible per a qualsevol tercer amb ganes de pagar per ella o per qualsevol citació judicial.

La propera vegada que intentem pujar a un avió, se’ns pot denegar el vol perquè hem estat afegits per error en una llista de vigilància d’algun govern, o ens poden forçar a obrir el nostre correu electrònic a la cua de seguretat.

Diversos governs, fins i tot, han optat per fer servir programari maliciós (malware) per aconseguir d’una manera extra-legal informació sobre dissidents o sobre ciutadans d’altres països, tot sota el paraigües del concepte “seguretat nacional”.

De la mateixa manera que el concepte de privacitat necessita evolucionar, també cal que ho facin els nostres codis reguladors. Els governs nacionals han d’establir controls legals per a prevenir abusos del poder estatal, i els organismes internacionals han de reflexionar sobre com un ecosistema tecnològic canviant afecta les bones pràctiques de les agències de seguretat. Per sobre de tot, cal que defensem el dret a l’autonomia, a l’anonimat, a la lliure associació i a la llibertat d’expressió, en el marc de les legislacions vigents.